hari nie punye tajok mkn...so mari kita mkn ramai2...heheh...enjoy....
BAHAN-BAHAN:
3 biji telur ayam
Kubis (hiris)
Lobak merah (hiris)
Daun bawang (hiris)
1 tangkai cili merah (hiris)
Daun sup (hiris)
Garam
Lada sulah
CARA MENYEDIAKAN:
1. Satukan kesemua bahan-bahan dan gaulkan sebati.
2. Panaskan minyak dan dadarkan adunan telur.
3. Biarkan telur separuh masak.
4. Kemudian gulungkan telur itu. Angkat dan sejukkan.
5. Setelah sejuk, potongkan mengikut kreativiti anda.
http://www.sajionline.com.my/index.php/telur-othermenu-145/606-telur-dadar-sayuran.html
mlm2 klau dapat mkn mcm nie kan best....heheh
Bubur black rock..hehehe
Bahan-bahan:
mlm2 klau dapat mkn mcm nie kan best....heheh
Bubur black rock..hehehe
Bahan-bahan:
1.8 kg pulut hitam
1/8 daripada sebuku ragi basah
2 kg gula pasir
5 cawan air
1/8 daripada sebuku ragi basah
2 kg gula pasir
5 cawan air
Cara Menyediakan:
1. Gelekkan sedikit pulut hitam untuk membuang selaput hitamnya.
2. Rendam pulut hitam selama tiga jam.
3. Kukus pulut hitam sehingga masak. Sejukkan.
4. Campurkan dan ramas 1/8 ragi dengan segenggam gula pasir (daripada 2 kg gula tadi).
5. Taburkan pada pulut hitam dan gaul hingga sebati.
6. Masukkan pulut hitam ke dalam pasu dan tutup mulut pasu dengan kain maslin.
7. Perap pulut hitam selama tiga hari.
8. Campurkan gula pasir selebihnya dengan 5 cawan air. Jerangkan di atas api seperti memasak air gula. Kacau sehingga benar-benar likat.
9. Setelah likat, tuangkan ke dalam pulut hitam. Masak di atas api yang perlahan, kacau seperti mengacau wajik. Kelikatannya mengikut kesukaan anda.
10. Angkat dan ia boleh dihidangkan ketika panas. Bagaimanapun ramai yang suka madu angsa yang telah disejukkan terlebih dahulu.
No comments:
Post a Comment