Photobucket

Infolinks In Text Ads

Joomla Best around Read more: Skrip Load Blog Page bagi laju | UShareMine

Farsha Beauty Headline Animator

Wednesday, 20 July 2011

mkn dan mkn sampai lebam


hari nie punye tajok mkn...so mari kita mkn ramai2...heheh...enjoy....

Telur Dadar Sayuran
BAHAN-BAHAN:
3 biji telur ayam
Kubis (hiris)
Lobak merah (hiris)
Daun bawang (hiris)
1 tangkai cili merah (hiris)
Daun sup (hiris)
Garam
Lada sulah

CARA MENYEDIAKAN:
1. Satukan kesemua bahan-bahan dan gaulkan sebati.
2. Panaskan minyak dan dadarkan adunan telur.
3. Biarkan telur separuh masak.
4. Kemudian gulungkan telur itu. Angkat dan sejukkan.
5. Setelah sejuk, potongkan mengikut kreativiti anda.
http://www.sajionline.com.my/index.php/telur-othermenu-145/606-telur-dadar-sayuran.html



mlm2 klau dapat mkn mcm nie kan best....heheh


Bubur black rock..hehehe





Bahan-bahan:
1.8 kg pulut hitam
1/8 daripada sebuku ragi basah
2 kg gula pasir
5 cawan air
Cara Menyediakan:
1. Gelekkan sedikit pulut hitam untuk membuang selaput hitamnya.
2. Rendam pulut hitam selama tiga jam.
3. Kukus pulut hitam sehingga masak. Sejukkan.
4. Campurkan dan ramas 1/8 ragi dengan segenggam gula pasir (daripada 2 kg gula tadi).
5. Taburkan pada pulut hitam dan gaul hingga sebati.
6. Masukkan pulut hitam ke dalam pasu dan tutup mulut pasu dengan kain maslin.
7. Perap pulut hitam selama tiga hari.
8. Campurkan gula pasir selebihnya dengan 5 cawan air. Jerangkan di atas api seperti memasak air gula. Kacau sehingga benar-benar likat.
9. Setelah likat, tuangkan ke dalam pulut hitam. Masak di atas api yang perlahan, kacau seperti mengacau wajik. Kelikatannya mengikut kesukaan anda.
10. Angkat dan ia boleh dihidangkan ketika panas. Bagaimanapun ramai yang suka madu angsa yang telah disejukkan terlebih dahulu.


No comments:

Post a Comment